تولید کتاب صوتی (به همراه توضیح انواع فرمت های کتاب صوتی)
تولید کتاب صوتی (به همراه توضیح انواع فرمت های کتاب صوتی)
مقدمه
در اولین مطلبی که با عنوان تاریخچه کامل کتاب صوتی + معرفی کتاب های صوتی شادن پژواک منتشر کردیم، تعریف و مختصری از تاریخچه کتاب صوتی را در صنعت نشر بیان داشتیم . قصد داریم در مطلب کنونی به بحث تولید کتاب صوتی بپردازیم . اینکه چه کسانی در تولید کتاب های صوتی همکاری دارند و چه تجهیزاتی برای انجام این کار مورد نیاز است.
همین طور انواع فرمت های کتاب صوتی را هم بررسی می کنیم.
فهرست مطالب
روند تولید کتاب های صوتی
تجهیزات لازم برای تولید کتاب صوتی
انواع فرمت کتاب صوتی
روند تولید کتاب های صوتی
تولید کتاب صوتی به این ترتیب است که یک گوینده در اتاقک مخصوص ضبط می نشیند و شروع به خواندن کتاب می کند. در این هنگام به صورت همزمان، مهندس استودیو و مدیر استودیو به کار ضبط و هدایت آن می پردازند. اگر اشتباهی در حین ضبط کتاب صورت بگیرد، گوینده توقف می کند تا آن قسمت از متن را مجددا اصلاح کند و سپس کار ضبط ادامه پیدا می کند .
به دلیل پیشرفت هایی که اخیرا در فناوری ضبط صدا رخ داده است، بسیاری از کتابهای صوتی هم اکنون در استودیوهای خانگی افراد ضبط می شوند و گوینده ها به صورت مستقل کار می کنند. کتاب های صوتی ای که توسط ناشران بزرگ تولید می شوند مراحل دیگری مانند بازشنوایی و ویرایش را بعد از ضبط شدن کار اصلی نیز طی می کنند.
معمولا دستمزدی که به گوینده ها پرداخت می شود بر اساس تعداد ساعاتی است که برای ضبط اثر اصلی صرف شده است. به عنوان مثال، اگر ضبط کردن کتابی که 5 ساعته است جمعا 20 ساعت زمان برده باشد، هزینه بابت 5 ساعت به گوینده پرداخت می شود تا مشوقی باشد برای جلوگیری گویندگان از اشتباه خواندن.
تصویر 1 : تولید کتاب صوتی
بسته به سابقه ای که گوینده دارد، ساعتی مابین 150 الی 400 دلار امریکا دستمزد می گیرد (این ارقام متعلق به سال 2011 می باشد). هزینه لازم نهایی برای تولید کتاب صوتی می تواند بسته به عوامل مختلف بسیار متفاوت باشد. زیرا کتابهای طولانی تر احتیاج به صرف زمان بیشتر در استودیو دارند و گویندگان شناخته شده تر نیز دستمزد بالاتری دریافت می کنند.
بنا به گفته ی شرکت آئودیبل، هزینه ضبط کتاب صوتی از حدود 25000دلار در دهه 1990 به حدود 2 الی 3 هزار دلار امریکا در سال 2014 کاهش داشته است.
تجهیزات لازم برای تولید کتاب صوتی
کتاب صوتی به دو روش قابل تهیه است . شما می توانید خودتان اقدام به ضبط کتاب با صدای خود کنید البته اگر صدای مناسبی دارید و حتی فن بیان و اصول این کار را به صورت حرفه ای می دانید بسیار بهتر است . حالت دوم ضبط کردن کتاب در یک استودیو است . در این صورت نیازمند تجهیزاتی برای این کار هستیم تا یک کار با کیفیت بدست بیاید. به صورت کلی تجهیزات لازم برای تولید کتاب صوتی عبارتند از :
• میکروفون
• پاپ اسکرین (فیلتر برای گرفتن صداهای اضافه محیط)
• نرم افزار مناسب برای ضبط صدا
• کارت صدا
• کامپیوتر
و البته نیاز به حضور صدابردار، ناظر ضبط و گوینده هم دارید.
هر یک از تجهیزات نامبرده با قیمت های متفاوتی قابل تهیه هستند و دسته بندی های مختلفی هم دارند. به عنوان نمونه دو نوع میکروفون موجود در بازار یکی داینامیک و دیگری کندانسور است که کاربرد اولی برای آواز خوانی مورد استفاده است. بنابراین بسته به اینکه می خواهید میکروفون تا چه اندازه به صدا حساس باشد برای کاری مانند ضبط کتاب صوتی نیاز به نوع کندانسور دارید. همچنین استودیویی که برای ضبط انتخاب می شود باید اکوستیک باشد.
تصویر 2 : انواع فرمت های کتاب صوتی
انواع فرمت کتاب صوتی
کتاب های صوتی بر روی هر نوع فرمت صوتی موجود قابلیت توزیع دارند، اما در درجه اول در قالب تِرَک های صوتی، کاست، سی دی، سی دی های فشرده، فرمت های دیجیتالی قابل دانلود (مثلا ام پی تیری(.mp3) فایل صوتی ویندوز مدیا (.wma) کدبندی پیشرفته صوتی(.aac) ) عرضه می شوند و همین طور روی ابزارهای دیجیتالی، که در این حالت، محتوای صوتی از قبل بارگذاری شده و به همراه وسیله ای سخت افزاری فروخته می شود.
در سال 1955یک مخترع المانی سیستم کاست کتاب صدا را بر اساس فرمت Tefifon معرفی کرد که در آن، به جای اینکه صدا روی نوار مغناطیسی ضبط شود، روی حلقه ای مستمر از ربان وینیلیت انحنادار، مشابه نوارهای قدیمی 8 تِرَک ضبط می شد . Tefifon اصلی که این فناوری بر اساس آن قرار داشت با سرعت 19 CPS حرکت می کرد و می توانست حداکثر تا 4 ساعت محتوا در خود ذخیره کند. اما ساند بوک ظرفیت لازم را برای ذخیره کردن تا 8 ساعت رکورد داشت، زیرا به نصف سرعت یا 9.5 CPS حرکت می کرد. با این حال این فرمت هم درست مانند Tefifon هرگز به استفاده انبوه نرسید.
شمار کوچکی از کتابهای صوتی به هدف پخش از رادیو ضبط می شوند. معمولا در قالب کوتاه که بعضی وقت ها سریالی هم هست. در این رابطه می توان به پخش جنگ ستارگان از طرف رادیوی عمومی ملی و چند پروژه مشابه از بی بی سی اشاره داشت . ممکن است کتابهای صوتی ای که از نسخه چاپی برگرفته می شوند نسبت به نسخه اصلی بسار متفاوت باشند، به نحوی که برای تهیه آنها به فرمت صوتی، نیاز به گروهی از صداپیشه ها، تهیه موسیقی و استفاده از افکت های صوتی باشد .
در اصل درام های صوتی از جمله کتاب های صوتی ای هستند که در رده ی کتاب های نیازمند یک بازیگردانی کامل دسته بندی می شوند . رادیوهای 3 و 4 و رادیو 4 اکسترای بی بی سی، چنین تولیداتی را از رمان ویلیام گیبسون به نام Neuromancer به انجام رسانده اند.
تصویر 3 : یکی از تجهیزات لازم برای تولید کتاب صوتی میکروفون است
فرست پروداکشن صوتی، یک اثر صوتی از نوع کلمات شفاهی است که تولیدی اوریجینال می باشد، اما بر اساس کتاب نیست . نمونه هایش عبارتند از کتاب صوتی ای که توسط جو هیل، پسر استفان کینگ نویسنده، منتشر شده است و یک اثر وینیلی به نام کاروسل تاریک می باشد که انتشار آن در سال 2018 انجام شد. این کتاب صوتی در قالب یک مجموعه وینیلی 2-LP یا ام پی تیری قابل داونلود عرضه شد که هیچ متنی همراهش انتشار نیافت.
از مثال های دیگر می توان به اسپین، اثر موزیکال کتاب صوتی (2018) اشاره داشت که یک ویراستاری مجدد موزیکال از Rumpelstiltskin می باشد و توسط جیم دیل گویندگی شده است و مجموعه ای از ستارگان موزیکال برادوی هم در آن حضور دارند.