فصل هفتم کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید: شش گام برای تبدیل اهداف به موفقیت

فصل هفتم کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید: شش گام برای تبدیل اهداف به موفقیت

معرفی کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید  

بسیاری از افراد نام ناپلئون هیل را در سطح جهانی با نگارش کتاب بسیار پرفروش "بیندیشید و ثروتمند شوید"، شنیده اند. در واقع نوشتن این کتاب، شهرتی فراوان برای او بوجود آورد. امروزه هم کتابهای هیل به عنوان یکی از برترین ها در دسته بندی موفقیت شخصی شناخته می شود. هرچند تاریخ چاپ این کتاب سال 1937 است، اما هنوز دهه ها بعد از انتشار اولیه هم اثری الهام بخش و ممتاز به شمار می رود. هیل وارد دانشکده حقوق شد، اما به علت ناتوانی در پرداخت هزینه های تحصیل، مجبور شد تا از تحصیل در رشته مورد علاقه اش انصراف بدهد. 

هیل درنویسندگی با استعداد بود و این کار را سابقا در دوران نوجوانی هم انجام داده بود. او در روزنامه ها و مجلات مختلفی قلم می زد. سردبیر آخرین روزنامه ای که در آن مشغول بود، از کار او رضایت زیادی داشت و به همین خاطر او را مامور کرد تا با افراد برجسته و معروف زمانه مصاحبه کند. ناپلئون با افراد نامدار زیادی مصاحبه کرد. از جمله مشهورترین شان اندرو کارنگی، بود که او را به علت مدیریت بر شرکت فولاد ایالات متحده می شناختند.

سپس، هیل با تشویق های اندرو کارنگی بر آن شد تا راز موفقیت افراد ثروتمند و معروف را بررسی کند. طی بیست سال با انسان های بسیار موفق زمانه خود مانند توماس ادیسون، الکساندر گراهام بل، جرج ایستمن، هنری فورد، المر گیتس، چارلز شواب، هنری فورد و ویلیام جنینگ برایان صحبت کرد. 

بعد از بیست سال مصاحبه و کسب دانش لازم، او کتابی در همین رابطه نوشت و در سال 2017،  فیلم بیندیشید و ثروتمند شوید از روی کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید ساخته شد. 

تصویر 1: نقل قولی از ناپلئون هیل در کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید 

 

این فصل در مورد چه چیزهایی صحبت می کند؟

در فصل هفتم از کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید که یکی از طولانی ترین فصل های این کتاب هم هست، ناپلئون هیل در ادامه فصل ششم– چگونه ایمان داشته باشیم، به گام ششم برای کسب ثروت می پردازد و آن را توضیح می دهد. 

گام ششم، تدوین برنامه عملی برای رسیدن به خواسته ها می باشد و در چهار بند مختلف فرایند تدوین یک برنامه را توضیح می دهد. مابقی فصل نیز به نوعی به مباحث مختلف مربوط به رهبری، پیدا کردن شغل, دلایل شکست خوردن در شغل و نحوه ارزیابی شغلی خود مربوط می شود. بندهای چهارگانه عبارتند از:

" الف. با کسانی که به کمک آنها برای طرح این برنامه نیاز دارید همکاری کنید ...توجه داشته باشید که توجه به این اصل بسیار ضروری است. هرگز آن را فراموش نکنید. 

ب. قبل از تشکیل گروه همکاران ببینید که متقابلا در ازای همکاری آنها چه امتیازاتی می توانید برای فرد فرد آنها در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که کسی بدون دریافت اجر و پاداش متقابل تا ابد برای شما کار نمی کند. انسان با ذکاوت می داند که دیگران بدون دریافت اجر و پاداش، به خاطر خود کار، تن به کار نمی دهند هرچند که این اجر و پاداش ممکن است همیشه هم به شکل پول نباشد. 

ج. با اعضای گروه خود هفته ای دو بار و اگر لازم شد بیشتر تشکیل جلسه بدهید تا به اتفاق یا برنامه های لازم برای انباشت پول را تدارک ببینید. 

د.میان خود و سایر اعضای گروه هماهنگی ایجاد کنید. ناهماهنگی اغلب به شکست منتهی می شود . بدون هماهنگی کامل، اصل استفاده از نیروی دیگران به جایی نمی رسد". 

توصیه بعدی ناپلئون هیل این است که اگر برنامه شما شکست خورد برنامه بعدی را به اجرا دربیاورید و اگر برنامه دوم هم شکست خورد سراغ برنامه سومی و چهارمی و ....بروید. او می گوید بیشتر افراد درست در همین نقطه است که تسلیم می شوند. یعنی خیلی از افراد در برابر شکست موقتی خود را می بازند و آن را با ناکامی دائمی یکی می گیرند. جیمز هیل و هنری فورد دو مثالی هستند که با وجود روبرو شدن با شکست های موقتی تسلیم نشدند و احداث راه اهن سراسری و تولید اتومبیل را به سرانجام رساندند. 

اغلب رهبران قبلا پیرو و هوادار بوده اند 

هیل مردم دنیا را در دو دسته رهبران و هواداران جای می دهد و خصوصیات هر کدام را بیان می کند. در ادامه ویژگی های مهم رهبری را توضیح می دهد. 

عوامل مهم در رهبری به یازده اصل خلاصه می شوند که به صورت تیتروار عبارتند از:

1. شجاعت 

2. توان کنترل خویشتن 

3. داشتن احساس انصاف و عدالت 

4. قاطعیت در تصمیم گیری 

5. داشتن برنامه های مشخص 

6. رهبر باید از پیروان خود فعال تر باشد 

7. شخصیت خوشایند 

8. احساس همدلی و همدردی 

9. احاطه بر امور 

10. تمایل به قبول مسئولیت 

11. همکاری 

اما همه افراد در رهبری کردن موفق نیستند. هیل سپس به 10 علت مهم شکست در رهبری هم می پردازد و آنها را توضیح می دهد:

10 علت مهم شکست در رهبری 

1. ناتوانی در ساماندهی. 

2. فقدان فروتنی 

3. انجام ندادن کار درست و ترغیب نکردن دیگران 

4. ترس از رقابت پیروان 

5. فقدان تصور و تخیل 

6. خودخواهی 

7. افراط 

8. فقدان صمیمیت 

9. تاکید بر اختیار و اقتدار

10. تاکید بر سمت و عنوان 

در ادامه مطالب، هیل از 5 زمینه نام می برد که بنا بر پیش بینی های او در آینده با تقاضای شغلی فراوان جامعه روبرو خواهند شد. اما مطلب آموزشی بعدی به روش های کار پیدا کردن می پردازد. 

هیل بازار کار را بازار خدماتی می بینید که فروشنده و خریدار یا به ترتیب متخصص/ کارمند/ کارگر بدنبال راضی کردن کارفرما برای قبول خرید خدمات و دانش او به ازای هزینه ای مشخص است.

کی و چگونه متقاضی سمت جدید شویم 

1. اداره کاریابی 

2. درج اگهی در جراید تجاری

3. نوشتن درخواست های شخصی برای احراز مشاغل 

4. درخواست دادن از طریق آشنایی های شخصی 

5. تقاضای شخصی برای کار 

نوشتن نحوه ی رزومه شخصی نیز از دیگر مباحثی است که هیل در این فصل به آن پرداخته است . مواردی که به عقیده او باید در رزومه شخصی آورده شوند عبارتند از :

1. تحصیلات 

2. تجربه 

3. سابقه 

4. عکس 

5. ذکر کردن عنوان شغل درخواستی 

6. بیان شایستگی های خود 

7. پیشنهاد کار آزمایشی 

8. اشاره به اطلاع خود از نوع شغلی که برای آن تقاضا داده اید 

تصویر 2

اما گذشته از این موارد شما باید ببینید چگونه می توانید به شغل مورد نظرتان دست بیابید 

چگونه به شغل مورد نظر خود دست یابیم 

"1. تصمیم بگیرید که دقیقا متقاضی چه شغلی هستید. اگر این شغل وجود ندارد ممکن است بتوانید آن ر ا ایجاد کنید. 

2. شرکت یا کسی را که می خواهید برای او کار کنید بیابید. 

3. درباره کارفرمای احتمالی خود مطالعه کنید . از سیاستها از نیروی کار و از امکان پیشرفت خود در انجا مطمئن شوید.

4.با تحلیل استعدادها و توانایی های خود ببینید که چه می توانید به آنها ارائه بدهید. برنامه ای بریزید و راه هایی بیابید تا آنها را متقاعد کنید که می توانید به خوبی از عهده آنها برایید. 

5.به جای آنکه به آنها بگویید من طالب چنین شغلی هستم، به جای اینکه از آنها بپرسید چه شغلی برای من دارید، به آنچه شما می توانید به آنها بدهید بیندیشید. 

6. با نویسنده با تجربه ای مشورت کنید تا خواسته شما را به زیبایی و با انشا مناسب روی کاغذ بیاورد . 

7.درخواست خود را به کسی که اختیار استخدام دارد ارائه دهید. مطمئن باشید که بقیه کارها به خودی خود انجام می شود . همه شرکتها و موسسات اقتصادی در جستجحوی اشخاص ارزشمندی هستند که بتوانند از نقطه نظرها، خدمات و ارتباطات آنها بهره مند گردند. 

 

31 دلیل شکست و ناکامی 

هیل اعتقاد دارد تعداد افرادی که صمیمانه تلاش می کنند ولی در زندگی در زمره افراد موفق قرار نمیگیرند بسیار بیشتر از موفق هاست . او بعد از بحث و بررسی سی و یک دلیل شکست را به این شرح فهرست می کند و شرح می دهد:

1. اشکالات جسمانی 

2. نداشتن هدف مشخص در زندگی 

3. نداشتن اشتیاق برای پیشرفت و ترقی

4. تحصیلات نامکفی 

5. نداشتن نظم و ترتیب 

6. نداشتن سلامتی 

7. تاثیرات نامطلوب محیطی در دوران کودکی 

8. تنبلی و مسامحه 

9. نداشتن مداومت و پشتکار 

10. شخصیت منفی 

11. کنترل نکردن امیال جنسی 

12. میل کنترل نشده برای دستیابی به چیزی در ازای هیچ چیز 

13. نداشتن عزم راسخ در تصمیم گیری 

14. هراسهای 6 گانه 

15. انتخاب همسر نامناسب

16. احتیاط بیش از اندازه 

17. انتخاب همکاران اشتباه 

18. خرافات و تعصب 

19. انتخاب شغل نامناسب 

20. فعالیتهای غیر متمرکز 

تصویر 3

21. خرج کردن بی حساب 

22. نداشتن دلگرمی 

23. ناشکیبایی 

24. رعایت نکردن حد اعتدال 

25. ناتوانی در همکاری با دیگران 

26. ثروت باد آورده 

27. نداشتن صداقت 

28. نفس پرستی و خودبینی 

29. کارهای حدسی 

30. نداشتن سرمایه 

31. سایر دلایل 

پرسشنامه تحلیل خویشتن 

ناپلئون هیل همگان را توصیه می کند تا در پایان هر سوال با تهیه پرسشنامه ای به تحلیل خود بپردازند. نتابج این تحلیل نشان می دهد که آیا سال خود را با موفقیت تمام کرده اند یا نه. همچنین افراد را در شناسایی معایبی که دارند یاری می دهد. 

در جمع بندی این فصل از کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید هیل بیان می کند که فرصت ها به روی همه بال گشوده اند. تنها کافی است قدمی به پیش بگذارید هدفی انتخاب کنید برنامه ای تدارک ببینید و آن را اجرا کنید. 

فیلم بیندیشید و ثروتمند شوید با الهام از کتابی به همین نام در سال 2017 ساخته شد. این اثر با دوبله حرفه ای فارسی هم اکنون در سایت رسابوک در دسترس علاقمندان قرار دارد.                    

اشتراک گذاری:

پیامها